BTK'nın "2024-2028 Stratejik Planı"ndan yapılan derlemeye göre, Türkiye'de geniş bant internet, en hızlı gelişen elektronik haberleşme hizmeti olarak öne çıkıyor. Bilişim sektöründeki hızlı büyüme ve artan kullanım, sabit tarafta fiber altyapıya, mobil tarafta ise daha geniş spektrum ve yeni nesil haberleşme şebekelerine (5G ve ötesi) olan ihtiyacı artırıyor.
Dünyanın bazı ülkelerinde kullanılmaya başlanan 5G teknolojisi, Türkiye'de ilk olarak İstanbul Havalimanı'nda devreye alınmıştı. Tüm ülkeye yayılması planlanan 5G teknolojisi için sektör, ITU ve 3GPP gibi uluslararası standart kuruluşlarının çalışmalarını takip ediyor ve bu sürece katkı sağlıyor. Ayrıca, 6G'ye yönelik AR-GE ve ÜR-GE projeleri desteklenerek yerli ve milli ürünlerle sektörde yer edinme hedefleniyor.
4,5G'den yaklaşık 10 kat daha hızlı olan 5G ve 6G çalışmalarının yürütülmesi, yerli ekipman ve teçhizat üretiminin teşvik edilmesi, teknoloji bağımsızlığının artırılması ve yerel ekonomiye katkı sağlanması Türkiye'nin 5G vizyonu içinde yer alıyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 5G'nin 2026'da kullanıma sunulmasının planlandığını belirtmişti. Bu hedef doğrultusunda BTK, gelecek yıl yapılması öngörülen ihale çalışmalarına başlamış durumda.
Yeni nesil 5G teknolojisinin ülke genelinde kullanılabilmesi için gerekli hazırlıklar hızla sürdürülüyor. Yerli ve milli haberleşme ürünlerine ilişkin düzenlemeler yapılacak, AR-GE projelerinin niteliği artırılacak ve yerli ekosisteme daha fazla katkı sağlanması amacıyla yeni proje kriterleri getirilecek.
Bu kapsamda, 5G ve ötesi şebeke ekipmanlarının tasarımından üretimine kadar tüm süreçlerin milli katkıyla gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalar devam ediyor. BTK, kamu ve özel sektör temsilcileriyle bu doğrultuda iş birliği yapıyor.
Türkiye'nin yerli 5G ve ötesi yeni nesil haberleşme teknolojilerini geliştirerek kullanıma sunması ve bu alanda AR-GE ile ÜR-GE faaliyetlerini teşvik edecek düzenleyici çerçeve ve mekanizmaların oluşturulması hedefleniyor. Elektronik haberleşme altyapılarına olan ihtiyaç artarken, yeni nesil ağ altyapılarının yaygınlaştırılması için politikalar öncelik kazanıyor. 5G'nin yaygınlaşması, yüksek bağlantı kalitesi ve veri yükünü artıran yeni nesil uygulamaların önünü açacak ve mobil ağların önemini artıracak.
Önceki yetkilendirme deneyimlerinden faydalanarak, kullanıcı ihtiyaçları ve sektörel gelişmelere uygun olarak, 5G'ye yönelik yetkilendirme çalışmaları uluslararası gelişmeler çerçevesinde tamamlanacak. Ayrıca, 6G'ye yönelik ulusal ve uluslararası çalışmalar takip edilirken, uydu üzerinden sağlanan geniş bant hizmetlerinin tüm yurtta sunulması ve yerlileştirme çalışmaları yürütülecek.