Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bilişim sektöründeki hızlı gelişimin ve artan kullanımın, fiber altyapılar ve mobil spektrumda daha fazla kapasiteye, özellikle de 5G ve sonrasına olan ihtiyacı artırdığına dikkat çekti. Uraloğlu, 5G’nin dünya genelinde kullanılmaya başlandığını, Türkiye’de ise İstanbul Havalimanı başta olmak üzere 34 farklı noktada aktif olduğunu belirtti.
4.5G’ye kıyasla yaklaşık 10 kat daha hızlı olan 5G ile birlikte 6G teknolojisi için çalışmaların sürdüğünü vurgulayan Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin 5G vizyonu doğrultusunda yerli üretimi teşvik ettiklerini ve bunun yerli mühendisler ve işçiler tarafından sağlanmasını hedeflediklerini ifade etti. Uraloğlu, Türkiye’nin teknoloji bağımsızlığını artırarak yerel ekonomiye katkı sağlanması için çalışıldığını aktardı.
"5G ile Türkiye'nin Bilişim Tarihini Yeniden Yazacağız"
Bakan Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yapılacak ihale sürecinin hızla ilerlediğini belirterek, 2026’da 5G teknolojisinin Türkiye'de hem sanayinin hem de vatandaşların kullanımına sunulacağını söyledi. İhale edilecek 700 MHz, 3.5 GHz ve 26 GHz frekanslarının hazır hale getirildiğini açıklayan Uraloğlu, önümüzdeki yıl ortasında ihale işlemlerinin tamamlanmasının hedeflendiğini belirtti.
Yeşil ve Dijital Dönüşümde Öncü Teknolojiler
Bakan Uraloğlu, 12. Kalkınma Planı'nda öne çıkan teknolojiler arasında 5G, 6G ve diğer dijital dönüşüm teknolojilerinin de yer aldığını vurguladı. Yapay zeka, nesnelerin interneti, büyük veri ve blok zincir gibi alanların destekleneceğini ve 5G’nin dijital dönüşümde önemli bir rol oynayacağına dikkat çekti.
Yerli ve Milli Teknolojiler İçin Çalışmalar Sürüyor
Uraloğlu, 5G ve sonrasına yönelik yerli ve milli ekipmanların tasarım ve üretim süreçlerinin devam ettiğini belirtti. Bu süreçlerin hızlandırılması için AR-GE projelerinin kalitesinin artırılacağı ve yerli ekosisteme daha fazla katkı sağlanacağı ifade edildi. BTK, kamu ve özel sektör ile birlikte bu çalışmaların yürütüldüğünü bildirdi.
Yeni Nesil Altyapılar İçin Politika Geliştiriliyor
Elektronik haberleşme altyapılarının yaygınlaştırılması için yeni politikaların geliştirilmekte olduğunu söyleyen Bakan Uraloğlu, 5G’nin yaygınlaşmasının veri yükünü artıracak yeni nesil uygulamaların önünü açacağını ve bu nedenle sabit ve mobil altyapıların entegrasyonunun öneminin arttığını ifade etti.
Son olarak, 5G ve 6G’ye yönelik yetkilendirme süreçlerinin uluslararası gelişmelerle uyumlu şekilde tamamlanacağı, uydu üzerinden geniş bant internet hizmetlerinin ise düzenlemelerle birlikte ülke genelinde sunulacağı belirtildi.