2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na göre, Türkiye’de 24 milyon hektar tarım arazisinin 16,7 milyon hektarı ekilirken, 2,8 milyon hektarı nadasa bırakıldı. 712 bin hektar alanda sebze, 3,7 milyon hektarda ise meyvecilik, bağcılık ve zeytin üretimi yapılıyor.
Tarım arazilerinin korunması ve etkin kullanımı için yürütülen projelerde; arazi kullanım planlarının oluşturulması, toprak veri tabanının geliştirilmesi, erozyonla mücadelenin güçlendirilmesi, karbon salımını azaltacak tarım yöntemlerinin yaygınlaştırılması ve toprak yönetiminde koordinasyonun artırılması öncelikli hedefler arasında yer alıyor.
Arazi Toplulaştırmasında Yeni Dönem
Programda, küçük ve bölünmüş tarım arazilerinin birleştirilmesi için yürütülen toplulaştırma çalışmalarına da geniş yer verildi. Bu kapsamda, 2024 yılı sonunda toplulaştırılmış alanın 9,9 milyon hektara, tescili tamamlanmış alanın ise 7,6 milyon hektara ulaşması bekleniyor. 2025 yılı için 456 bin hektarlık yeni toplulaştırma çalışmaları ve 464 bin hektarlık tescil işlemi planlanıyor.
Tarım dışı sektörlerden gelen arazi talebine yanıt vermek ve tarım alanlarının korunmasını sağlamak amacıyla arazi kullanım planlarının hazırlanmasına yönelik çalışmalar da hızlandırıldı. Bu doğrultuda, yıl sonuna kadar 941 bin hektarlık alanda detaylı toprak etütleri ve haritalandırma işlemleri tamamlanacak.
İşlenmeyen Arazilerin Kiraya Verilmesi Düzenlemesi
2023 yılında başlatılan üretim planlamasıyla tarımda yeni bir döneme girildi. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelikle, üst üste iki yıl boyunca işlenmeyen tarım arazilerinin Bakanlık tarafından sezonluk olarak kiraya verilmesi düzenlendi. Bu uygulamanın 2024 yılında da artarak devam etmesi bekleniyor.