BM'nin Bakü’de düzenlenen COP29'a ilişkin yaptığı açıklamaya göre, gelişmiş ülkelerin sağlayacağı finansmanın yıllık 300 milyar dolar seviyesinde olması planlanırken, bu miktarın 2035'e kadar 1,3 trilyon dolara ulaşmasının hedeflendiği vurgulandı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, bu seviyedeki finansmanın beklentilerin altında kaldığına dikkat çekerek, daha fazla finansman ve emisyon azaltımının gerektiğini ifade etti.
UNFCCC İcra Sekreteri Simon Stiell de anlaşmanın beklentileri karşılamadığını belirterek, gelecek yıl yapılacak COP30'a kadar iklim çabalarının artırılmasının zorunlu olduğunu vurguladı.
Gelişmekte Olan Ülkeler Memnun Değil
Gelişmekte olan ülkeler, en az 1 trilyon dolarlık finansman beklerken, anlaşmayı “zayıf ve yetersiz” olarak nitelendirdi. Hindistan temsilcisi Chandni Raina, anlaşmayı "optik bir yanılsama" olarak eleştirirken, Marshall Adaları temsilcisi Tina Stege de yeterli finansmana ulaşılamadığını söyledi. Afrika ülkeleri adına konuşan Sierra Leone temsilcisi ise, gelişmiş ülkelerin destek konusundaki iyi niyet eksikliğinin hayal kırıklığı yarattığını dile getirdi.
2024’ün En Sıcak Yıl Olması Kesinleşti
Avrupa Birliği’nin dünya gözlem platformu Copernicus'un 7 Kasım’da yayımladığı veriler, 2024’ün kayıtlardaki en sıcak yıl olacağını ortaya koydu. Yılın ilk 10 ayındaki sıcaklık değerleri, 1991-2020 ortalamasının 0,71 derece üzerine çıkarak en yüksek seviyeyi gördü.
İklim krizinden en çok etkilenen gelişmekte olan ülkeler, başta ABD, Kanada ve Avrupa ülkeleri olmak üzere Çin ve Körfez ülkelerinden de iklim finansmanına daha fazla katkı beklediklerini ifade ediyor.