Copernicus'un paylaştığı verilere göre, Ağustos 2024 ayı, 1991-2020 referans döneminin ortalamasından 0,71 derece daha sıcak geçerek, tarihteki en sıcak ağustos ayı oldu.
Haziran-Ağustos 2024 dönemi boyunca dünya genelinde kaydedilen ortalama sıcaklık, 1991-2020 yılları arasındaki ortalamayı 0,69 derece, 2023 yazındaki rekoru ise 0,66 dereceyle geride bıraktı.
Bu veriler ışığında, 2024 yazı küresel ölçekte "en sıcak yaz" olarak adlandırıldı.
Avrupa açısından bakıldığında, bu yaz mevsimi, 1991-2020 ortalamasını 1,54 derece aşarak, önceki rekoru elinde bulunduran 2022 yazını 1,34 derece farkla geride bıraktı ve "Avrupa'nın en sıcak yazı" oldu.
Avrupa ve Diğer Bölgelerdeki Durum
Avrupa genelinde güney ve doğu bölgelerde sıcaklıklar ortalamanın üzerinde seyrederken, İrlanda ve İngiltere'nin kuzeybatısı, İzlanda, Portekiz'in batısı ve Norveç'in güneyinde sıcaklıklar ortalamanın altında kaldı.
Avrupa dışında ise sıcaklıklar, Antarktika'nın doğusu, Teksas, Meksika, Kanada, Kuzeydoğu Afrika, İran, Çin, Japonya ve Avustralya'da ortalamanın üzerinde kaydedildi.
Öte yandan, Rusya'nın doğusu, Alaska, ABD'nin doğu kesimi, Güney Amerika'nın güneyi, Pakistan ve Sahel bölgesinde sıcaklıklar ortalamanın altında seyretti.
2024 yazı Avrupa'nın batı ve kuzeyinde ortalamadan daha yağışlı geçerken, Akdeniz havzasının büyük bölümü ve doğu Avrupa sezon boyunca ortalamadan daha kuru koşullarla karşılaştı.
"Yıkıcı Sonuçlar Bekleniyor"
Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) Müdür Yardımcısı Samantha Burgess, raporda şu değerlendirmeyi yaptı:
"Son üç ayda, dünya en sıcak haziran ve ağustos aylarını, tarihteki en sıcak günü ve en sıcak yazını yaşadı. Bu sıcaklık rekorları, 2024'ün en sıcak yıl olma ihtimalini güçlendiriyor. Eğer sera gazı emisyonlarını azaltmak için acil adımlar atmazsak, bu yaz gördüğümüz aşırı sıcaklık olayları, insanlar ve gezegen için daha yıkıcı sonuçlara yol açacak."
Raporda ayrıca, 2024'ün kayıtlardaki "en sıcak yıl" olma ihtimalinin giderek arttığı belirtildi.