Urfa’da 2 milyon 900 Bin dönüm pamuk ekmiş, Diyarbakır ve çevresi geçen seneye göre %50 ekim alanı arttı.

Türkiye'nin ekolojik yapısı, dünya üretimindeki yeri ile rekabet gücü ve pamuğun beslediği diğer sektörler dikkate alındığında pamuk üretimine gereken önemin verilmesi gerekliliği ön plana çıkmaktadır.

2022 yılın Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yükselme nedenleri; Özellikle iki konu dünya piyasalarında pamuk fiyatlarının artmasına neden olmaktadır. Bunlardan birincisi petrol fiyatları, ikincisi ise yaşanan kuraklık sonucu pamuk hasatında yaşanan gerilemedir.

8d49bb46-5327-4e06-b9a2-a3a5c05d69c6.jpeg

ÇİFTÇİNİN UMUDU VERİM

Hatay ve Adana bölgesinde geçen seneye göre Pamuk verimi %25 artmış,

Yanı 400 kg beklediği tarla 525 kg vermiş, çoğu tarlalar 550-650 kg arası verim alıyor.

Diyarbakır bölgesinde pamukların %85’i yatık, iyi kozalar var. 500-600 kg arası beklenti var.

Pamuk, 2022 yılı Şubat, Mart, Nisan, Mayıs aylarında fiyatı en çok yükselen emtialar arasındaydı. Pamuğun vadeli sözleşme fiyatları, mayıs ayı başında pound başına (1 kg = 2.204 paund) 150 ABD dolarının üzerinde nadiren ulaşılan bir seviyede zirve yaptı ve ardından fiyatlar geriledi. Pamuğun aralık ayı vadeli sözleşme fiyatları bu hafta Cuma günü pound başına 93 ABD dolarından işlem gördü.

PAMUK FİYATLARI TÜRKİYE PİYASASINDA GERİLEME VAR.

Bu yılın Ağustos ayında İzmir Ticaret Borsasında 41 renk Preseli Pamuk 49 TL iken, 23 Eylül 2022 41 renk 42 TL ‘de tahtaya yazıldı, işlem görmedi.

İşin acısı Hatay ve Adana’da pamuklar çıktı. Bu gün aradım. Dedikleri şu 41 Renk pamuk yani 1 beyaz pamuk balyası İplikçi 37-38 TL satışa rağmen fiyat vermedi, alıcı yok. İhracatçı da 1 beyaz pamuk balyasına kg 35,00 TL fiyat veriyor. Yanı Kütlü pamuk 14,00 TL’ye tekabül ediyor. Bu fiyatta çiftçi ne yapacak. Fakat bu rakamlar bu gün İçin söylüyorum. Belki pamuk fiyatları, İlerki günlerde yükselebilir. Aynı da kalabilir, fiyat daha da düşebilir. Bu zaman gösterir.

İPLİKÇİLER ÇIRÇIRCILARLA SÖZLEŞME YAPMAYA YANAŞMIYOR.

Önümüzdeki 2020-2021 yılında İplik fabrikaları İzmir Ticaret Borsası endeksli 0,50 kr aşağısında anlaşma yapıyorlardı. Gece sene, İPLİKÇİLER Bismil’de çırçırcıları ziyaret ediyorlardı. Şimdi ise ulaşamıyorsun bile, Şimdi anlaşmaya ve sözleşmeye yanaşmıyorlar.

İşin kötüsü, şu an iplikçi Mal almaya yanaşmıyor. Yanı alıcı, piyasada yok.

İplikçilerle görüşüyorum. Dedikleri şu enerji maliyetleri ve işçilik çok yükseldi ama ana etken, Avrupa iplik almıyor. Biz ne yapalım diyor.

Enerji fiyatları Önemlİ bir etken geçen sene 2021 yılı Sanayide elektrik fiyatları kw 0,92 kr iken bu sene 2022 yılı kw 4,87 TL çıktı. Yanı %500 arttı.

Yanı kısa vadede pamuk satışı ve fiyatlar çiftçinin beklediği kg kütlü pamuk 20-22 TL aralığı yok.

Ama uzun vadede bilmiyorum.

Bu işin dünya stogu ile alakalı olmadığı anlaşıldı. Tüm ürünlerde kırılma dünyada var, birazdaha sürer gibi hayırlısı toplama elbette olacaktır. Baskı gerginlik yaratır... görünen bu kontratlar düşük.. hasatlar olsun yeni mahsüller görünsün. Allah büyüktür.

İŞTE EDİNDİĞİM BİLGİLERE GÖRE DÜNYADA PAMUK DURUMU NEDİR?

Bu bilgiler uzmanda aldım. Tabii bu bilgi tahmin edilen görüşlerdir. Kesin olacak diyemeyiz.

Pamuk fiyatları artmasında etkili olan faktörlerin başında petrol fiyatlarının yükselmesi gelmektedir. Artan petrol fiyatları polyester ve naylon gibi petrol bazlı liflerin fiyatlarını yükseltti. Bu tür sentetik elyaflar pahalılaşınca yün, pamuk gibi doğal elyaflara talep artmış ve bu da fiyatların yükselmesine neden olmuştur. Petrol fiyatlarında yaşanan düşüş ile pamuk vadeli işlemler de neredeyse yarı yarıya değer kaybetti.

DÜNYADA KURAKLIK

Pamuk fiyatlarının yükselmesini etkileyen ikinci etken ise kuraklıktır. Son zamanlarda, Batı'daki kuraklığın şiddeti ve bunun pamuk mahsulüne verdiği zararlar. Başta ABD olmak üzere Avrupa'da etkili olan kuraklık, pamuk tarlaların kurumasına ve azaltmalarına neden oldu.

Bunun sonucunda bu sene pamuk fiyatlarında artış yaşanacağı öngörülmektedir. Bu bir tahmindir.

ABD’li pamuk yetiştiriciler ilkbaharda ektikleri milyonlarca dönüm araziyi terk ederek, son on yılın en az hasadını elde etmeleri bekleniyor.

Kuraklıktan etkilenen ABD'li çiftçiler, ektikleri 5 milyon hektar alanın yaklaşık yüzde 40'ından fazlasını kuraklık nedeniyle şimdiden terk etmişlerdir.

ABD Tarım Bakanlığı (USDA) geçen cuma günü yerli pamuk üretiminde geçen yıla göre yüzde 28 düşüş yaşanacağını tahmin etti.

ABD %28 pamukta düşüş kaydetti. Ama bu açığı diğer bölgelerde pamuk verim artışı ABD’ veri açığını kapatırsa, ve Çin almasa durum iyi olmaz o zaman.

TARIM BAKANI UMUT VERDİ, BAKALIM SONUCU NE OLUR?

Bakan Kirişçi, pamuk fiyatlarını düşürmek isteyenleri uyardı

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Pamuk üreticisini mağdur etmeye yeltenmek çok büyük bir hadsizlik olur, biz bunun hükümet olarak, devlet olarak gereğini yaptık, yaparız ”dedi.

Bakan Kirişci burada yaptığı açıklamada, “Tarım ve Orman Bakanlığı beyaz altın konusunda son derece duyarlı. Burada da hasadını gerçekleştirdiğimiz üreticimiz başta olmak üzere hiçbir üreticimizin emeğinin yerde kalmasına biz asla müsaade etmeyiz. Üreticiyi mağdur etmeye yeltenmek çok büyük bir hadsizlik olur, biz bunun hükümet olarak, devlet olarak gereğini yaptık yaparız. Dedi.

Sonuç olarak; Çiftçi, yüksek maliyetlerle ürünün yetiştiriyor. Devlet pamuk fiyatlarına el atması lazım, Allah hiç kimsenin emeğini boşa akmasın.


Bu yazıyı daha farklı yazmak isterdim. Biz de çiftçiyiz, ama bunlar gerçekler…….

Musa ÇELEBİ

Mega Çırçır Sahibi

05322056493

382bb986-0cfe-41ed-bdbb-00e6031cc52d.jpeg

Editör: Haber Merkezi