Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 92. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı, bankanın İdare Merkezi Konferans Salonu'nda gerçekleşiyor.

Başkan Karahan, Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda şu açıklamalarda bulundu...

Karahan, "Aylık fiyat değişimlerini yakından izliyoruz. Aylık enflasyonun temel trendinde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar, enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yaklaşıncaya kadar sıkı para politikası duruşumuzu sürdüreceğiz." dedi.

Karahan'ın konuşmasından öne çıkanlar:
2023'te net ihracat, küresel aktivitedeki zayıf seyir nedeniyle yıl boyunca büyümeye olumsuz katkıda bulundu.

2023'ün üçüncü çeyreğinde yaşanan olaylar, enflasyonu belirgin şekilde artırdı.

Mart ayında aylık enflasyonun trendi, beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Göstergeler, iç talebin direncini koruduğunu gösteriyor.

Bir hafta vadeli repo ihalesinin faiz oranını temel politika faizi olarak kullanmaya devam edeceğiz.

Yürüttüğümüz para politikasının kredi ve iç talep üzerindeki etkilerini yakından takip ediyoruz. Yıl sonu enflasyonu hala beklentilerimizin üzerinde.

İç talep dengesi sağlandığında, sağlıklı bir enflasyon düşüşü sürecine gireceğiz.

Aylık enflasyonun ana trendinde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar, enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yaklaşıncaya kadar sıkı para politikası uygulamaya devam edeceğiz.

Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma olması halinde, para politikasını sıkılaştıracağız.

Para politikasını, enflasyonu önce tek haneli rakamlara, orta vadede ise yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlemeye devam edeceğiz.

Kaynak: HABER MERKEZİ